Thursday, July 13, 2023

Down with Flu ?5 superfoods to prevent cold and Fever during mansoon

5 superfoods to prevent cold and fever during mansoon
1. Vitamin -C rich foods
2. Ginger and Garlic
3. Oatmeal 
4. Red bell peppers 
5. Papaya..

1. Vitamin-C rich foods

●Eat Vitamin-C Rich Foods .these foods rich in immunity boosting Nutrients like Vita include red bell peppers, papaya, lemons, tomatoes and oranges Vitamin-C  hepls cold & flu infection. 

2 . Ginger and Garlic 

● Ginger and Garlic helps Combat Chills and Fever, Eliminated  congestion and and have anti - Viral properties .
They have anti - inflammatory  antibiotic  and antioxidants Effects 
●Ginger tea can help ease throat pain. 

Oatmeal:-

● Oatmeal has moderate amounts of Fiber,  magnesium. 
● Oats are high in antioxidants  called avenanthramides not found in other cereal grains.
● Oatmeal helps recovering flu & infection. 

Red bell peppers 

●red bell peppers has many of the vitamins . Vitamins are need for the day ti help fight off cold and flus
● pepper is a natural decongestant.  It contains chemicals. That irritate membrane in the nose producing thinner  mucus so your sinuses can clear out.

Papaya :-

● as per ayurveda  papaya is considered healthy and nutritious as it increases  body heat and blances as Veta and kapha Effectively. 
● papayas are tropical fruit high in vitamin C and antioxidants  certain compounds  in papayas may have anti cancer properties. 
● papaya benefits you from improving digestion to strengthening bones.

Tuesday, July 11, 2023

रक्त परिसंचरण में सुधार के लिए 5 सुपरफूड

रक्त परिसंचरण में सुधार के लिए 5 सुपरफूड 


1. लहसुन 
2. खट्टे फल
 3. जामुन 
4. वसायुक्त मछली
 5. हल्दी 

1. लहसुन:- 
●लहसुन में सल्फर यौगिकों की उपस्थिति रक्त परिसंचरण में सुधार करने और रक्तप्रवाह में कोलेस्ट्रॉल के जमाव को रोकने के लिए जानी जाती है। यह लीवर द्वारा एलडीएल कोलेस्ट्रॉल के उत्पादन को भी कम करता है।
 ●रक्त वाहिकाओं को चौड़ा करता है जो रक्तचाप कोलेस्ट्रॉल को नियंत्रित करने और धमनियों में जगह बनाने में सहायता करता है। 

2. साइट्रस 
● संतरे जैसे फ्लेवोनोइड युक्त साइट्रस फलों का सेवन। नींबू और अंगूर आपके शरीर में सूजन को कम कर सकते हैं, रक्त प्रवाह में सुधार करते हुए रक्तचाप और आपकी धमनियों में कठोरता को कम कर सकते हैं। 
● विशेष रूप से उच्च रक्तचाप और एलडीएल ("खराब") कोलेस्ट्रॉल के उच्च स्तर के जोखिम वाले किसी भी व्यक्ति के लिए ..

 3. जामुन
 ● ब्लू बेरी में न्यूरोप्रोटेक्टिव पॉलीफेनोट होते हैं और नए अध्ययनों से पता चलता है कि वे मस्तिष्क में रक्त के प्रवाह को लाभकारी रूप से बढ़ाते हैं .
. ● वास्तव में सुधार होता है अंतरा-निर्भर तरीके से संवहनी कार्टेरियल फ़ंक्शन। एक कप से कम ही फायदेमंद है.
 4. 
वसायुक्त मछली
 ● सैल्मन और मैकेरल जैसी वसायुक्त मछलियाँ ओमेगा -3 फैटी एसिड के उत्कृष्ट स्रोत हैं।
 ● यह परिसंचरण के लिए फायदेमंद है, वे नाइट्रिक ऑक्साइड की रिहाई को बढ़ावा देते हैं जो आपके रक्त वाहिकाओं को चौड़ा करता है और रक्त प्रवाह को बढ़ाता है और दिल के दौरे और स्ट्रोक के जोखिम को कम करता है।

 5. हल्दी

 ● हल्दी अर्क की खुराक मस्तिष्क में बेहतर रक्त प्रवाह से जुड़े सेरेब्रल ऑक्सीजनेशन को बढ़ा सकती है।
 ● हल्दी लीवर के माध्यम से रक्त प्रवाह और रक्त की गुणवत्ता से जुड़े कार्यों का भी समर्थन करती है जो त्वचा के स्वास्थ्य में महत्वपूर्ण रूप से सहायता करती है। 

5 superfoods to improve blood circulation

5 superfoods to improve blood circulation 
1. Garlic
2. Citrus 
3. Berries
4. Fatty Fish
5. Turmeric 

1.Garlic :-


●The presence of sulfer compounds in Garlic is know to improve blood circulation and prevent accusation of cholesterol in the bloodstream  moreover. 
It also lowers the production of LDL cholesterol by the liver.
●Dilate blood vessels That assist in controlling Blood pressure  cholesterol and formation of place in the Arteries.

2.
Citrus 

●  Consuming  Flavonoid Rich Citrus Friuts Like Oranges. Lemons and Grapefruit may decrease inflammation in your body can reduce blood pressure  and stiffness in your Arteries while improving blood flow.
● Especially  for any one at risk for high Blood pressure and high levels of LDL ("bad") Cholesterol..

3.
Berries 

● Blue Berries  contain neuroprotective polyphenots and new studies reveal they benifcially increase blood flow to the brain..
● actually  improves Vasular Carterial Function in am Intra -Dependent mannir. 
Less than a cup is beneficial. 

4.
Fatty Fish

● Fatty Fish like Salmon and mackerel are Excellent  Sources of Omega -3 Fatty acids .
● it's beneficial  for Circulation  they promote the release of Nitric oxide which dilate your blood vessels  and increase blood flow and reduce Risk of heart attack and stroke. 

5.
Turmeric 

● Turmeric supplements  of aturmeric Extract may increase Cerebral Oxygenation linked to better blood flow to the brain.
● Turmeric  also supports Function associated with blood flow and blood quality  through the liver which a turn significantly supports skin health.

अनार के आश्चर्यजनक 6 स्वास्थ्य लाभ

अनार के आश्चर्यजनक 6 स्वास्थ्य लाभ :- 

1. वे एंटीऑक्सीडेंट से भरपूर हैं एंटीऑक्सीडेंट:-
 एंटीऑक्सीडेंट से भरपूर एक तत्व कई बीमारियों (हृदय रोग और कुछ कैंसर सहित) के जोखिम को कम कर सकता है

 2. वे विटामिन सी प्रदान करते हैं विटामिन-सी कोशिकाओं की रक्षा करने और उन्हें स्वस्थ रखने में मदद करते हैं
 ●स्वस्थ बनाए रखना त्वचा, रक्त वाहिकाएं, हड्डियां और उपास्थि ● घाव भरने में सहायता

 3. वे पोटेशियम प्रदान करते हैं और वे गुर्दे के स्वास्थ्य को बेहतर बनाने में मदद कर सकते हैं 

4. सूजनरोधी गुण। कैंसर रोधी फाइटोन्यूट्रिएंट्स

 5. पाचन स्वास्थ्य लाभ। इसे एक सुपर स्किन फ़ूड भी माना जाता है। और मूत्र स्वास्थ्य सहायता। 

6. प्यूनिकिक एसिड. अनार के बीजों में पाया जाने वाला तत्व आपके बालों के रोमों को मजबूत बनाता है और आपकी नींद के लिए उचित रक्त संचार भी सुनिश्चित करता है। 

mind blowing 6 health benefits of Pomegranate

 6 mind blowing health benefits of Pomegranate:-


1. 
They are rich in antioxidants 
Antioxidants:- 
A deit high in antioxidants may reduce the risk of many diseases (including  heart disease and certain cancer)
2.
They provide vitamin C
Vitamin-C
 Helping  to protect cells and keep them healthy 
●Maintaining healthy skin,blood vessels, bones and cartilage 
● Helping with wound healing 
3.
They provide  potassium and they may help improve kidney health

4.Anti - Inflammatory  properties. Anti -cancer phytonutrients 

5. Digestive health benefits. It also regarded as a super skin food. And urinary health  support. 

6. Punicic acid. Found in Pomegranate seeds is know to make your hair follicles  stronger  and also ensure proper blood circulation to your sleep.

Monday, July 10, 2023

चॉकलेट की 5 किस्में और उनके फायदे:-

चॉकलेट की 5 किस्में और उनके फायदे:-

 1: डार्क चॉकलेट
 2: मिल्क चॉकलेट
 3: रूबी चॉकलेट
 4: शाकाहारी चॉकलेट
 5: ऑर्गेनिक चॉकलेट 


1: डार्क चॉकलेट:
 ● यह उच्च रक्तचाप को कम कर सकता है
 ● इसमें सूजन रोधी प्रभाव हो सकता है 
● यह खराब कोलेस्ट्रॉल को कम कर सकता है 
● त्वचा को निर्जलीकरण से बचाता है
 ● स्वास्थ्य बूस्टर के रूप में काम करता है 

2: मिल्क चॉकलेट
: ● मिल्क चॉकलेट में भरपूर मात्रा में कैल्शियम होता है, और थोड़ी मात्रा में आयरन, पोटेशियम, जिंक, विटामिन-ए और विटामिन-के
। ● यह आपके मस्तिष्क को भी बढ़ावा देता है
 ● आपको प्रोटीन प्रदान करके सीधे मांसपेशियों के निर्माण में मदद कर सकता है..

 3: रूबी चॉकलेट:

 ● उच्च मात्रा में एंटीऑक्सिडेंट और मैग्नीशियम, फाइबर और आयरन सहित खनिज। जो संपूर्ण स्वास्थ्य के लिए फायदेमंद होते हैं।
 ● रूबी चॉकलेट कन्फेक्शनरी मोल्डिंग और एनरोबिंग से लेकर पेस्ट्री मूस तक प्रौद्योगिकियों की एक विस्तृत श्रृंखला के लिए बिल्कुल सही है .
. ● इसे प्राकृतिक खमीर के साथ किण्वित किया गया है जो इसे एक तीखा, खट्टा स्वाद देता है 

4: शाकाहारी चॉकलेट:
 ● शाकाहारी चॉकलेट को दिखाया गया है मस्तिष्क की कार्यप्रणाली में उल्लेखनीय सुधार होता है।
 ● शाकाहारी चॉकलेट वास्तव में पारंपरिक चॉकलेट की तुलना में स्वास्थ्यवर्धक मानी जाती है
। ● इसमें चीनी और कैलोरी कम होती है और इसमें अधिक एंटीऑक्सीडेंट होते हैं
 ● शाकाहारी चॉकलेट को सोया दूध या मेपल सिरप जैसे पौधों पर आधारित सामग्री से तैयार किया जाता है.

. 5: ऑर्गेनिक चॉकलेट 
● निम्न रक्तचाप 
● इसमें बहुत कम कैफीन होता है, कच्ची ऑर्गेनिक चॉकलेट होती है मैग्नीशियम का प्रमुख स्रोत. जो आपके दिल की मदद करता है
. ● ऑर्गेनिक चॉकलेट टीक कैंसर के खतरे को कम करती है.. नोट: ज्यादा खाई जाने वाली चॉकलेट सेहत के लिए अच्छी नहीं होती...! 

Sunday, July 9, 2023

5 varieties of chocolate around the world and their benefits

5 varieties of chocolate and it's benefits:-
1: Dark chocolate 
2: Milk chocolate 
3: Ruby chocolate 
4 :vegan chocolate 
5: organic chocolate 

1: Dark chocolate:

● It may reduce high blood pressure 
● It may have anti -inflammatory effects 
● It may reduce bad cholesterol 
● protects skin from dehydration 
● work as a health Booster

2: Milk chocolate:

● Milk chocolate contains plenty of calcium, and small amounts of iron, potassium,  zinc , vitamin-A and vitamin -k.
● It also boosts your brain 
● can help you build muscle mass directly by proviting protein..

3: Ruby chocolate:

● high amounts antioxidants and minerals including magnesium, fiber   and iron. Which are beneficial for overall health.
● Ruby chocolate is perfect for a wide range of technologies,  Ranging from confectionery molding and enrobing to pastry mousses..
● it's been fermented  with natural yeast which gives it a tangy, sour taste 

4 :Vegan chocolate:

●Vegan chocolate  has been shown to significantly improve brain function. 
● Vegan chocolate  is actually  considered healthier than traditional chocolate. 
● it's lower in sugar and calories and it contains more antioxidants 
● Vegan chocolate are crafted with plant -based Ingredients such as a soy Milk or maple syrup..

5: organic chocolate 

● lower blood pressure 
● containing  very little caffeine,  Raw organic  chocolate is major source of magnesium.  Which Helps your heart.
● organic chocolate teak reduce cancer risk..

Note: 
Over eaten chocolates are not good for health...!